ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Αγαπητέ/-ή επισκέπτη /-τρια
Το σχολείο μας στην προσπάθειά του το 2011 να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας μαζί σου, δημιούργησε το παρόν ιστολόγιο έχοντας την πεποίθηση - προσδοκία ότι θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας αλλά και πληροφόρησης σε θέματα εκπαίδευσης, παιδείας και σε ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που άπτονται την ορθή διαπαιδαγώγηση και πνευματική καλλιέργεια των μαθητών.
Παρακάτω θα βρεις ποικίλα επίκαιρα άρθρα και ανακοινώσεις του σχολείου, καθώς και συνδέσμους που αφορούν στην Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Νομοθεσία, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα, τον Πολιτισμό αλλά και το Λογοτεχνικό Βιβλίο.
Σε καλωσορίζουμε και σου ευχόμαστε να έχεις μια ευχάριστη πλοήγηση!
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, 2015, πιστεύουμε ακράδαντα πως η ενημέρωση αυτή και πληροφόρηση ήταν και συνεπής και συνεχής, στο μέτρο του δυνατού, και πως οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.
Αύριο, Πέμπτη 25/6/2015, η διεύθυνση του σχολείου περνάει σε νέα άξια χέρια και η σκυτάλη της ενημέρωσης προφανώς θα βρει μια πιο φρέσκια καινούρια έκφραση μέσα από κάποιο άλλο εργαλείο...

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΑΕΠ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ
Το σχολείο ιδρύθηκε το 1955 και πρωτολειτούργησε ως μονοθέσιο. Στεγάστηκε με ενοίκιο σε κτίσμα επί της οδού Δαβάκη με 51 μαθητές και το 1957-58 που οι μαθητές αυξήθηκαν σε 59 έγινε διθέσιο.Το 1961 του παραχωρήθηκε οικόπεδο επί των οδών Ν. Ροδώνης, 17ης Νοέμβρη 9 & Πίνδου, χτίστηκαν 3 αίθουσες διδασκαλίας και λειτούργησε ως τριθέσιο. Αργότερα έγινε 6/θέσιο και κατασκευάστηκαν άλλες 3 αίθουσες καθώς και 2 γραφεία, του διευθυντή και των δασκάλων.
Το 1978 φιλοξένησε το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Τα δύο σχολεία λειτούργησαν μαζί σε βάρδιες (πρωί-απόγευμα) μέχρι το 1986.
Το 1987 φιλοξένησε σε προκάτ αίθουσες και το 5ο Δημοτικό Σχολείο και η φιλοξενία διάρκησε μέχρι και το 1993, χρονιά που τα δύο σχολεία, το 3ο & 5ο, μεταστεγάστηκαν σε νεόδμητο κτίριο.
Τρία χρόνια αργότερα το 1996-97 χτίστηκε η νέα πτέρυγα με 2 αίθουσες διδασκαλίας καθώς και αίθουσες φυσικής, Η/Υ, πολλαπλών χρήσεων, αλλά και γραφεία διευθυντή & δασκάλων, τουαλέτες και αποθήκες. Ορίστηκε ως οκταθέσιο και λειτούργησε με 9 τμήματα μέχρι το 1999.
Την ίδια χρονιά (1999) με απόφαση του ΥΠΕΠΘ το σχολείο έγινε 1 από τα 28 Ολοήμερα Πιλοτικά Σχολεία με διευρυμένο ωράριο, οπότε το καλοκαίρι τροποποιήθηκε κτιριακά και εξοπλίστηκε με κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Ως Πειραματικό Σχολείο λειτούργησε μέχρι το σχολικό έτος 2010-2011.
Το 2011, μετά την κατάργηση των 28 Πειραματικών Σχολείων, το σχολείο, ύστερα από απόφαση του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., συμπεριλήφθηκε στα 961 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και έκτοτε λειτουργεί ως Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).


Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΜΗΝΩΝ 2013

Αγαπητοί αναγνώστες,

Η στήλη "Βιβλία του Μήνα" μετά από μια μικρή διακοπή έχει μετονομαστεί σε "Φιλαναγνωσία μηνών 2013" και θα ενημερώνεται εφεξής με καινούριες παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους. Όπως και πέρσι, αποσκοπούμε να διευκολύνουμε τόσο τους εκπαιδευτικούς που στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους έχει προστεθεί η ώρα Φιλαναγνωσίας όσο και εκείνους που ανέκαθεν θεωρούσαν ότι το λογοτεχνικό βιβλίο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην σχολική τάξη. Παράλληλα επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τους γονείς, τους μαθητές, τους φίλους αναγνώστες, στην επιλογή ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου.

Κάθε μήνα θα παρουσιάζουμε λογοτεχνικά βιβλία, ένα με δύο για κάθε ηλικιακή ομάδα μαθητών (Πρώτης & Δευτέρας, Τρίτης & Τετάρτης, Πέμπτης & Έκτης), τα οποία θα αφορούν μία θεματική ενότητα, διαφορετική την κάθε φορά ή θα είναι βιβλία κάποιου συγκεκριμένου συγγραφέα.


ΣΕΠΤ-ΟΚΤ-ΝΟΕΜ. 2013

Ζητούμε συγγνώμη για την καθυστέρηση των αναρτήσεων στην συγκεκριμένη στήλη. Επειδή όμως ποτέ δεν είναι αργά και στην περίπτωση των λογοτεχνικών βιβλίων η κάθε στιγμή που περνάμε μ' ένα βιβλίο μπορεί να είναι μοναδική, σας παρουσιάζουμε για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο & Νοέμβριο συγκεντρωτικά τα παρακάτω λογοτεχνικά βιβλία. Τα δύο πρώτα είναι παραμυθικές ιστορίες της Βασιλικής Νευροκοπλή από τις εκδόσεις Λιβάνη, τα επόμενα τέσσερα είναι μικρές ιστορίες, εμπνευσμένες από την Ελληνική Ιστορία που με ιδιαίτερη μαεστρία και γνώση μας έδωσε η Μαρία Αγγελίδου.


Λίγα λόγια για την πρώτη συγγραφέα
Η Βασιλική Νευροκοπλή γεννήθηκε το 1968. Το 1999 εκδίδεται το θεατρικό μονόπρακτο "Εγώ ο Άλλος" από τις εκδόσεις Νησίδες. Το 2005 οι στίχοι δύο τραγουδιών, "Ζεϊμπέκικο της Ξενιτιάς" και "Χελιδόνισμα", περιλαμβάνονται στο cd "Εξορία" του Κυριάκου Καλαϊτζίδη των εκδόσεων "Εν Χορδαίς". Το 2007 κυκλοφόρησε το παραμύθι "Αν τ' Αγαπάς Ξανάρχονται", από τις εκδόσεις "Λιβάνη". (Βραβείο 2008 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ως βιβλίο προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, και Βραβείο 2008 Παιδικού Εικονογραφημένου Βιβλίου από το περιοδικό "Διαβάζω"). Επίσης μοιράστηκε το Β΄ βραβείο διηγήματος για την ελληνική γλώσσα στον διεθνή διαγωνισμό με θέμα: "Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα - Η ιστορία της κλοπής ή Η κλοπή της Ιστορίας", που οργάνωσε η Asociaciοn Cultural Helenica "Nostos" στην Αργεντινή.
 
Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται είναι ο τίτλος του πρώτο βιβλίου που σας προτείνουμε.
 
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνης και είναι μια τρυφερή και ταυτόχρονα έξυπνη ιστορία με θέμα την απώλεια των αγαπημένων μας προσώπων.  Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: "- Και τα λόγια φεύγουν;
- Και τα λόγια.
- Και τα γέλια;
- Και τα γέλια.
- Και τα δάκρυα, γιαγιά;
- Και τα δάκρυα, γιε μου.
- Και όλα γυρίζουν πίσω λίγο διαφορετικά;
- Όλα, γιε μου, όλα.
- Και δεν υπάρχει τίποτα που μένει στη θέση του για πάντα;
Δεν υπάρχει τίποτα που να μη φεύγει ποτέ;
"
  
Το κόκκινο κορδόνι είναι ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

 "...Όταν, λοιπόν, ένα τέτοιο, σχεδόν άχρηστο αντικείμενο -γιατί ένα κορδόνι από μόνο του
δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καν σε δύο παπούτσια- σου το κάνει δώρο η γιαγιά σου και σου ψιθυρίσει μυστικά στ' αφτί να το φυλάξεις σαν τα μάτια σου, γιατί μια μέρα θα σώσει τη χώρα σου από μεγάλο κακό, ε, τότε, όλα αλλάζουν.

Γίνονται πολύτιμα. Κι ακριβώς τέτοια έγιναν για την Ηρώ, όταν της χάρισε η γιαγιά της ένα μακρύ μεταξωτό κόκκινο κορδόνι...
"



Λίγα λόγια για τη δεύτερη συγγραφέα


Η Μαρία Αγγελίδου  γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα και σπούδασε κλασική φιλολογία σε Αθήνα, Γερμανία και Ελβετία. Τα περισσότερα βιβλία της είναι ιστορικά παραμύθια και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά. Ασχολείται, επίσης, με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει μεταφράσει πάνω από 500 βιβλία, τα μισά από τα οποία είναι για παιδιά. Για το παιδικό αναγνωστικό κοινό έχει επίσης μεταφράσει Σαίξπηρ, Μολιέρο, Δάντη, Θερβάντες, Γκολντόνι κ.ά.. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευτεί τρεις φορές από τη Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Επαγγελματιών Μεταφραστών και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, μεταξύ 2000-2004.

Έργα της:

Τα βιβλία που σας προτείνουμε μπορούν να διαβαστούν από παιδιά Τρίτης Δημοτικού και πάνω και είναι:

Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:
Εκτός από ατέλειωτες ώρες στα θρανία, εκτός από ράφια ολόκληρα με βιβλία, εκτός από χρονολογίες και ονόματα, η Ιστορία είναι ευτυχώς κι άλλα πολλά πράγματα: είναι άνθρωποι που αγαπούν και πολεμούν και ονειρεύονται, άνθρωποι που ταξιδεύουν και μαθαίνουν και ενθουσιάζονται, άνθρωποι που δουλεύουν, άνθρωποι που έχουν περιέργεια και φιλοδοξίες και μεράκια και απορίες και... και... και... Η Ιστορία είναι τελικά πολλές ιστορίες. Ιστορίες που τις ζούμε, ιστορίες που τις έχουν ζήσει άλλοι, ιστορίες ολοζώντανες, που περιμένουν από μας μόνο να τις ακούσουμε.Κι εδώ, στον τόπο και στη γλώσσα που γέννησε την Ιστορία, έχουν ξετυλιχτεί ιστορίες θαυμάσιες. Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος. Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα, το Φως, η Αγορά... Ιστορίες που άρχισαν και δεν τελειώνουν. Ευτυχώς.
Ξεκινώντας με τις "Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος", η νέα αυτή σειρά "ιστορικών παραμυθιών", από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου, επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, φιλοδοξώντας να πείσει μικρούς και μεγάλους -ιδίως τους μικρούς!- ότι η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα!


Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα


Το βιβλίο επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και με λίγα λόγια το περιεχόμενό τους εμπεριέχει ιστορίες που αφηγείται η θάλασσα και αναφέρονται σε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας μας.
Όταν η Ιστορία ήταν ακόμη στην αρχή της, η Θάλασσα ούτε άκρη ούτε όρια είχε. Μόνο ομορφιά ατελείωτη. Πώς να μη μαγέψει τα μάτια των ανθρώπων; Πώς να μην τραβήξει σαν μαγνήτης τα όνειρά τους; Αυτή που ταξίδεψε στα κύματά της θεούς, ήρωες κι απλούς θνητούς... Και έμαθε σε όλους τα ωραιότερα πράγματα: το ταξίδι, την περιπέτεια, τον πηγαιμό και τον γυρισμό. Πριν σταθούν οι άνθρωποι στις ακρογιαλιές της, πριν σκίσουν τα νερά της, τίποτα δεν ήταν όπως το ξέρουμε. Η Θάλασσα έγινε χάρτης και σκέψη, κι άλλαξε τον κόσμο. Άλλαξε την Ιστορία. Το κυριότερο όμως: μας έμαθε να λέμε την κάθε ιστορία με τη φωνή που της ταιριάζει· άλλη σιγανά και ντροπαλά, άλλη άγρια και μανιασμένα, άλλη σαν ανάσα, άλλη σαν αλάτι και φως.
Η νέα αυτή σειρά "ιστορικών παραμυθιών" επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, και να πείσει μικρούς και μεγάλους -ιδίως τους μικρούς!- ότι...  Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα!
 
 
 
Ο Δρόμος είναι ο πρώτος δάσκαλος, αυτός που μας μαθαίνει τον κόσμο. Ξέρει όλες τις γλώσσες, τις μιλάει και δεν γκρεμίζεται. Έχει όλους τους χάρτες, περνάει μέσα από καρδιές, μέσα από βιβλία, μέσα από όνειρα και δάση, και δε χάνεται. Οι γνώσεις όλες, και οι στερνές και οι πρώτες, είναι δικές του - και τις δίνει χάρισμα στους μαθητές του.
Ο Δρόμος είναι δάσκαλος - που θα πει ότι χωρίς τους μαθητές του δεν είναι τίποτα! Σαν όλα τα θαυμάσια στη ζωή, ο Δρόμος υπάρχει όταν κάποιος τον περπατάει. Όταν κάποιος τον βλέπει και θέλει να τον προχωρήσει, να δει τι κρύβει παρακάτω. Όταν κάποιος τον φαντάζεται και ξεσηκώνεται να τον ταξιδέψει...
Η σειρά αυτή "ιστορικών παραμυθιών", από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου, επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, φιλοδοξώντας να πείσει μικρούς και μεγάλους -ιδίως τους μικρούς!- ότι... Η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα!

 
 
Μετά τις Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος, η Θάλασσα και ο Δρόμος, έχουμε έναν αφηγητή που εκτός από πανάρχαιος είναι και επίκαιρος: την Αγορά. Η Αγορά, βέβαια, όχι μόνο ως χώρος οικονομικών σχέσεων. Η αρχαία ελληνική ΑΓΟΡΑ ήταν κυρίως τόπος συνάντησης όλων με όλους. Ήταν η καρδιά της πόλης, η καρδιά της ζωής. Ήταν το μέρος όπου συνέβαιναν τα πάντα. Εκεί μαζεύονταν όσοι ήθελαν να ζήσουν σε «κοινωνία ανθρώπων», όσοι διαδραμάτιζαν κάποιο ρόλο στα κοινά, όσοι ενδιαφέρονταν για δουλειές, πολέμους, ταξίδια. Εκεί τελικά πήγαινε όποιος είχε κάτι να πει – κι όποιος ήθελε κάτι ν’ ακούσει: νομοθέτες και στρατιώτες, έμποροι και τεχνίτες, ρήτορες και φιλόσοφοι, παραμυθάδες και μαντατοφόροι. Η αρχαία ελληνική Αγορά, λοιπόν, ήταν ένα μέρος που βούιζε από ΛΟΓΙΑ, αληθινά και ψεύτικα, επίσημα, βαθυστόχαστα, επικίνδυνα, πολεμικά, ιερά, πλούσια, πικρά και γλυκά. Λόγια κάθε λογής. Γιατί εκεί πήγαιναν όλοι όσοι δεν ήθελαν να είναι ιδιώτες. Όσοι ήθελαν να είναι πολίτες.

Καλή ανάγνωση! 
-------------------------------------------------------------------------------------------


ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 2013

Για το Απρίλη σας παρουσιάζουμε αγαπημένα βιβλία τεσσάρων συγγραφέων, της Εύης Γεροκώστα, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, της Αγγελικής Βαρελλά και της Λίτσας Ψαραύτη.

α) Για την Πρώτη τάξη επιλέγουμε το βιβλίο της Εύης Γεροκώστα

από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
 
 Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Ασιρού ζει σ' έναν ψηλό λόφο και παίζει φλογέρα για τα αστέρια που του κρατάνε συντροφιά. Ένα βράδυ όμως ο άνεμος σκορπίζει τα σύννεφα και ο Ασιρού αντικρίζει μια λίμνη. Μέσα της, κάτι γυαλίζει. Τ' αστέρια!
Έπεσαν απ' τον ουρανό; Κι αν δεν ξέρουν κολύμπι;
Κι αν το νερό πάρει τη λάμψη τους μακριά;

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά "Διαβάζω ιστορίες", η οποία περιλαμβάνει ιστορίες μέχρι 1.200 λέξεις που τροφοδοτούν τη φαντασία του παιδιού και καλλιεργούν τη γλωσσική ικανότητά του.



β) Επίσης για την Πρώτη αλλά και τη Δευτέρα τάξη επιλέγουμε το βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου 

από τις εκδόσεις Πατάκης

 Λίγα λόγια για το βιβλίο
 
Στην πρώτη του συνεργασία με την εικονογράφο Έφη Λαδά ο
Βαγγέλης Ηλιόπουλος δημιουργεί ένα βιβλίο στο οποίο πρωταγωνιστεί μια λέξη, η λέξη «Γιατί». Άλλωστε κάθε λέξη, όπως λένε οι ποιητές, έχει τη δική της ζωή. Η λέξη «Γιατί» το σκάει λοιπόν από το λεξικό και συναντά παιδιά σε όλο τον κόσμο που όλο παράπονο ρωτούν «Γιατί;»
Πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο, αφού τα παιδιά συμπρωταγωνιστές της λέξης "Γιατί" είναι παιδιά της κρίσης που βιώνουμε. Αλλά και συμβολικό γιατί όπως λέει κι ο συγγραφέας "...κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει από τα παιδιά την ελπίδα και το χαμόγελο..." διότι, διαβάζουμε στις τελευταίες γραμμές του παραμυθιού, "οι μεγάλοι κατάλαβαν πως αυτός ο κόσμος, έτσι που τον έκαναν, έχει μόνο μια ελπίδα! Τα παιδιά. Θα τα αφήσουν να τον αλλάξουν και να τον κάνουν καλύτερο; "


γ) Για την Τρίτη & την Τετάρτη τάξη
  επιλέγουμε τα βιβλία της Αγγελικής Βαρελλά


            από τις εκδόσεις Ψυχογιός
 
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
 
Τα δυο αδέρφια, που νόμιζαν ότι είναι τρομεροί ψαράδες, δεν έπιασαν ούτε λέπι εκείνη τη μέρα. Παρ'' όλα αυτά η τύχη ήταν μαζί τους. Γιατί… ψάρεψαν μέσα στη μέση της θάλασας μιαν απίστευτη ιστορία. Μια ιστορία που τους την αφηγήθηκε ένας "δακτυλιωμένος" κάτασπρος γλάρος με ονοματεπώνυμ��, που έφτασε από τον παγωμένο Βορρά για να ξεχειμωνιάσει στις λιακάδες της Ελλάδας. Και γέμισε λιακάδα τις καρδιές τους.
 
 
2. "Φιλενάδα, φουντουκιά μου!" από τις εκδόσεις Πατάκης 
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο

 
Μια αγριοφουντουκιά φύτρωσε τυχαία σε μια γκρίζα γειτονιά της Αθήνας. Μα δεν ήταν καθόλου τυχαία η υπέροχη φιλία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα παιδιά της γειτονιάς και το μοναχικό δέντρο.
Η ιστορία της Φουντουκιάς εξελίσσσεται σαν ένας αγώνας δρόμου. Η μια μετά την άλλη οι αφηγήτριες δίνουν τη... σκυτάλη για νε ξετυλιχτεί το νήμα της ιστορίας.
Όταν μια μέρα το δέντρο θα κινδυνέψει από την μπουλντόζα, ολόκληρη η γειτονιά θα προσπαθήσει με πάθος να τη σώσει. Η Φουντουκιά θα γίνει σύμβολο ελπίδας, συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό, και αγάπης για τη φύση, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ανθρωπιάς και συγκίνησης.


 δ) Για την Πέμπτη και την Έκτη τάξη επιλέγουμε τα βιβλία 
     της Λίτσας Ψαραύτη


1. "Τάλως, ο χάλκινος γίγαντας της Κρήτης",
    από τις εκδόσεις Πατάκης
 
 Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα παραμύθι για τον Τάλω, το χάλκινο γίγαντα που φυλούσε την Κρήτη τον καιρό του βασιλιά Μίνωα. Γύρω από τη δράση του μπλέκονται κι άλλα πρόσωπα της μυθολογίας, άνθρωποι και θεοί, που ζουν έντονα πάθη και απίστευτες περιπέτειες: ο Δίας και ο Ήφαιστος, ο Μίνωας και η γυναίκα του η Πασιφάη, ο Μινώταυρος και τ'αδέρφια του, ο Θησέας και η Αριάδνη, η νύμφη Καλυψώ. Η μάγισσα Μήδεια θ'αχρηστέψει προσωρινά τον Τάλω για να σώσει τους Αργοναύτες. Παράξενα όμως γεγονότα θα συμβούν όταν ο γίγαντας ξαναζωντανέψει. Ο μεγάλος σεισμός της Σαντορίνης και το τσουνάμι που κατέστρεψε την Κνωσσό, καθώς και η φυγή στην Αθήνα του Θησέα με τη Φαίδρα, θα είναι το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης.

Kριτικές:"...Γοητευτικό ανάγνωσμα γραμμένο με γνώση και προσοχή."
Ελεύθερος Τύπος, Νοέμβριος 2007

"...Η γνωστή συγγραφέας επιστρατεύει θεούς και μυθολογικούς ήρωες , πολιτισμικά στοιχεία και ιστορικά γεγονότα με μυθοπλαστική δεινότητα, αφηγηματική ενάργεια και άριστο χειρισμό του λόγου και μας δίνει ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί όχι μόνο από μικρούς αναγνώστες."
Γιάννης Παπάδατος, Περιοδικό "Διαβάζω" Δεκ. 2006

"...Αν θέλετε να ανακαλύψετε ένα όντως καλογραμμένο, ενδιαφέρον, μαγευτικό θα λέγαμε, βιβλίο, διαβάστε τον Τάλω της Λ.Ψαραύτη, όπου ο μύθος του χάλκινου γίγαντα, τον οποίο δημιούργησε ο Ήφαιστος... γίνεται ένα γοητευτικό ανάγνωσμα, ελκυστικό για μικρούς και μεγάλους, γραμμένο από μια κορυφαία συγγραφέα που πλουτίζει εδώ και χρόνια την παιδική και νεανική μας λογοτεχνία με το έργο της."Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Περ. "Διαδρομές", Τεύχος 84, 2006
 
2. "Η σπηλιά της Γοργόνας" από τις εκδόσεις Πατάκης

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ιστορία μιας προγιαγιάς που έζησε εκατό χρόνια και πρόλαβε να διηγηθεί τις περιπέτειες της οικογένειας της και την ιστορία μισού αιώνα όπως δε μας τη μαθαίνει κανένα σχολικό βιβλίο. Μιλάει για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, το διωγμό τους από τους Τούρκους και τα δύσκολα χρόνια στη Σάμο. Για τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια, τα παιχνίδια στις γειτονιές, τα όνειρα, τις αμφιβολίες, τις χαρές, τους φόβους και την ελπίδα που δεν έχασαν ποτέ. Για την Ελλάδα που πολέμησε Ιταλούς και Γερμανούς κι αντιστάθηκε για να ζήσει αργότερα ένα πικρό εμφύλιο. Για οργισμένους και φανατισμένους, ιδεολόγους κι ανθρωπιστές κι αγνούς πατριώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Για τη γοργόνα που έφτιαξε μια εκκλησιά με θαλασσινά όστρακα μέσα σε μια σπηλιά. Και για έναν έρωτα μοναδικό κι αξεπέραστο και το μυστικό γάμο σ' εκείνη την εκκλησιά. Αλλά περισσότερο για να ξαναθυμηθούμε αυτούς που ξεριζώθηκαν, πόνεσαν, αγωνίστηκαν κι έμαθαν να ελπίζουν και να συγχωρούν.
Kριτικές:
"...Η συγγραφέας είναι μαστόρισσα του λόγου και της αφήγησης, με μεγάλη εμπειρία, αλλά και σεβασμό στην εποχή για την οποία γράφει κάθε φορά και κάνει τους νέους να προσεγγίζουν το χθές, να μαθαίνουν χωρίς ίχνος διδακτισμού, τι μπορεί να μας πει το παρελθόν και ποιές γνώσεις μπορεί να τους προσφέρει για τη σημερινή εποχή... ...Η "Σπηλιά της γοργόνας" είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε εφήβους από 12 χρονών, έχει εξαιρετική αφηγηματική δομή, είναι συγκινητικό, χωρίς να να γίνεται μελό..."
Δέσποινα Σαββοπούλου, Εφημ. Ελεύθερος Τύπος, 14.10.2007

"Μια αληθινή ιστορία της Μικρασιατικής καταστροφής γραμμένη με τη χαρακτηριστικά ζωντανή και τολμηρή γραφή της συγγραφέα που κάνει τα βιβλία της να ξεχωρίζουν. Το βιβλίο θα το διαβάσουν με ζωηρό ενδιαφέρον τα παιδιά που θέλουν να ξέρουν αλήθειες για το παρελθόν και όχι "αποστειρωμένες" εξιστορήσεις. Με το ίδιο ενδιαφέρον θα το παρακολουθήσουν κι όσοι από τους σημερινούς μεγάλους δεν έμαθαν ποτέ όσες αλήθειες θα έπρεπε να γνωρίζουν."Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Περιοδοκό "Διαδρομές" Τεύχος 88
Καλή ανάγνωση!

______________________________________________________________
  
ΜΑΡΤΙΟΣ ΤΟΥ 2013

Για το μήνα αυτό σας παρουσιάζουμε βιβλία της ΣοφίαςΜαντουβάλου

που είναι:


α) Για την Πρώτη τάξη
Το βιβλίο "Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα που μπέρδευε τα γέλια με τα κλάματα" από τις εκδόσεις Καστανιώτης (2009).

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Οι συναισθηματικές περιπέτειες της Κολοτούμπας θα βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τους γονείς και παιδαγωγούς να επεξεργαστούν αυτά τα συναισθήματα.
Σχόλια
Το συναίσθημα όταν "ανακαλύπτεται", εκφράζει τον ίδιο τον εαυτό. Οι γονείς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, ίσως μπορούν να "σταθούν", δίπλα σε πολλά από τα παιδιά που υπάρχουν γύρω μας κι αποζητούν μέσα από τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους, απλά να τα "προσέξουμε" λίγο παραπάνω απ΄ ότι συνήθως κάνουμε.

β) Για τη Δευτέρα τάξη
Το βιβλίο με τον τίτλο "Η Οδοντογλυφίδα που έγινε Ογδοντογλυφίδα" από τις εκδόσεις Πατάκης (2004, 2012).
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η λαίμαργη Οδοντογλυφίδα έφαγε ογδόντα κεφτεδάκια, ογδόντα τρουφάκια και ογδόντα μεζεδάκια και έγινε Ογδοντογλυφίδα. Ποιος θα τη βοηθήσει να απαλλαγεί από το γ και να ξαναγίνει Οδοντογλυφίδα; Το λυκάκι θα δεχτεί να γίνει γλυκάκι; Η αλατιέρα θα γίνει γαλατιέρα; Η κουρούνα θα γίνει γουρούνα; Τα αυγά θα κάνουνε καβγά; Ένα παιχνίδι με τις λέξεις για έξυπνα παιδιά και για παιδαγωγούς που διαθέτουν φαντασία και θα το συνεχίσουν.



γ) Για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη
Το λαϊκότροπο παραμύθι με τον τίτλο "Το Αρχοντόπουλο που έγινε πύργος" με εικόνες της Βάσως Ψαράκη από τις εκδόσεις Πατάκης (2012).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τα παραμύθια είναι αλήθεια και η αλήθεια παραμύθια. Ποιο μυστικό κυνηγάει την Ηλιόχαρη από τη μέρα που γεννήθηκε; Γιατί το αρχοντόπουλο που την αγάπησε μεταμορφώθηκε σε πύργο; Πώς το πυργόπουλο θα γίνει πάλι αρχοντόπουλο; Στα παραμύθια, όπως και στη ζωή, η δύναμη της αγάπης ανατρέπει ακόμα και τη μαγική δύναμη του κακού. Μόνο αν γκρεμιστεί από μεγάλο πόνο και κτιστεί με μεγάλη αγάπη, μόνο τότε ο πύργος θα ξαναγίνει αρχοντόπουλο.
Ένα εξαιρετικό παραμύθι με στοιχεία λαϊκότροπα που συνεπαίρνει τον αναγνώστη και υμνεί τη δύναμη του Αγώνα και της Αγάπης.
δ) Για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη
Το μυθιστόρημα με τον τίτλο "Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι"  από τις εκδόσεις Πατάκης (2006).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Όταν μία ιδέα σφηνώνεται στο κεφάλι της κυρίας Βάσως τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την τρομερή δασκάλα. Έτσι έγινε και τότε που της μπήκε η ιδέα, πως οι μαθητές της πρέπει να γίνουν οι πιο ευτυχισμένοι, οι πιο χαρούμενοι, οι πιο δημιουργικοί, οι πιο υπεύθυνοι μαθητές του σχολείου....
Για παιδιά και για όσους μεγάλους ονειρεύονται πως η Εκπαίδευση μπορεί να αναμορφωθεί σε μια περιπέτεια με χιούμορ και φαντασία το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική προσέγγιση.


 
Καλή σας διασκέδαση!
_________________________________________________________________ 


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΤΟΥ 2013

Για το Φεβρουάριο σας παρουσιάζουμε βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη


  
που είναι:


α) Για την Πρώτη τάξη
Το βιβλίο - Μικρή Ιστορία με τον τίτλο "Πρώτος" με εικόνες του Πέτρου Μπουλούμπαση και της Σοφίας Τουλιάτου από τις εκδόσεις Πατάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο πραγματεύεται τις σχέσεις των παιδιών μέσα στην τάξη.
Ο Πέτρος είναι πρώτος μαθητής και ο Φάνης πρώτος στη φασαρία. Οι δυο τους δεν είναι φίλοι ως τη στιγμή που ο Πέτρος φτιάχνει μια σαΐτα και την πετάει στην τάξη. Διστάζει να ομολογήσει την πράξη του για να μην τιμωρηθεί.Όταν όμως η δασκάλα ετοιμάζεται να τιμωρήσει τον Φάνη, ο Πέτρος βρίσκει το θάρρος να ομολογήσει «Κυρία, εγώ το έκανα». Και τότε θα γίνει ο καλύτερος φίλος με τον Φάνη.


β) Για την Δευτέρα τάξη
Το βιβλίο - Μικρή Ιστορία με τον τίτλο "Ο γύρος του κόσμου με το ποδήλατο"με εικόνες της Σοφίας Τουλιάτου από τις εκδόσεις Πατάκης.

Λίγα λίγια για το βιβλίο

Τι γίνεται όταν ο κολλητός σου σου προτείνει να κάνετε τον γύρο του κόσμου με ποδήλατο; Τέλεια ιδέα, αλλά δεν ξέρεις ποδήλατο!
Ο Πέτρος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Πρέπει να μάθει ποδήλατο μέσα σε λίγες ώρες. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Βάζει τα δυνατά του, αλλά πέφτει και ξαναπέφτει. Ποιος όμως είπε ότι τα ωραία πράγματα στη ζωή είναι κι εύκολα; Ο Πέτρος θα καταλάβει ότι για κάποια πράγματα αξίζει τον κόπο να βάζουμε τα δυνατά μας.


γ) Για την Τρίτη & την Τετάρτη τάξη
Το βιβλίο - Παραμύθι με τον τίτλο "Η κλέφτρα των ονείρων"με εικόνες της Αλεσσάντρα Τόνι από τις εκδόσεις Πατάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πριν πολλά χρόνια οι άνθρωποι επισκέπτονταν ο ένας τον άλλο στα όνειρά τους, οι μάνες καλοδέχονταν τις μοίρες για να καλομοιράνουν τα κορίτσια τους, οι ψυχές των ανθρώπων ήταν δεμένες με τη σκιά των δέντρων. Τρεις ιστορίες από τα χρόνια τα παλιά, με ήρωες νέους που, μετά από περιπλανήσεις, δοκιμασίες,δυσκολίες, καταφέρνουν να γευτούν το απόσταγμα της ζωής.



δ) Για την Πέμπτη & Έκτη τάξη
Το βιβλίο - μυθιστόρημα με τον τίτλο "Ως δια μαγείας"από τις εκδόσεις Πατάκης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Εύα ξέρει καλά ότι η μαμά της, η Μανταλένα, δεν είναι μια κανονική μαμά. Έχει τα πιο κόκκινα μαλλιά του κόσμου, μιλάει στα λουλούδια που θεριεύουν και στα ζώα που την αγαπούν. Ο μπαμπάς της λέει ότι απλά η Μανταλένα γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Η Μανταλένα προκαλεί την κόρη της να τιμωρεί τους Κακούς με Ανάποδες Ευχές. Η πρώτη Ανάποδη Ευχή της Εύας έχει στόχο τη φριχτή κουτσομπόλα που μένει απέναντί τους. Μεγαλώνοντας η Εύα θ’ ανακαλύψει ότι στη ζωή συμβαίνουν πολλά θαύματα. Μαθαίνει ακόμα ότι πολλές φορές, για να πετύχεις,χρειάζεται να δώσεις πολλές μάχες. Καμιά φορά οι Ανάποδες Ευχές πιάνουν, καμιά φορά πάλι πρέπει να νικήσεις τους φόβους σου και να ριχτείς στην περιπέτεια.

Σας ευχόμαστε να έχετε ένα ή και περισσότερα απολαυστικά αναγνωστικά ταξίδια!!!http://www.biblionet.gr/book/177273/Αγγελίδου,_Μαρία/Ιστορίες_που_τις_είπε_ο_πόλεμοςhttp://www.biblionet.gr/author/15634/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%9D%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%AE